Poniżej przedstawiamy przykładowy harmonogram rejsu. Jest to tylko przykład, który opisuje jeden z najbardziej popularnych szlaków. Twój rejs może wyglądać podobnie lub zdecydowanie inaczej. Wszystko zależy od potrzeb Twojej załogi i oczekiwań związanych z żeglarską przygodą.
Dzień 1 (sobota)
godz. 16.00: przyjazd załóg na rejs ze sternikiem po Mazurach
- zaokrętowanie
- przydział koi
- omówienie zasad bezpieczeństwa na wodzie oraz postępowania w sytuacjach awaryjnych
- kolacja zapoznawcza w restauracji Sun Port lub na pokładzie jachtu i nocleg w porcie (Sun Port)
Dzień 2 (poniedziałek)
- śniadanie na pokładzie jachtu
- omówienie manewrów, zasad bezpieczeństwa żeglugi i przydział funkcji pokładowych
- obiad
- wypłynięcie
- cumowanie w miejscu docelowym w godzinach popołudniowo – wieczornych
- kolacja na pokładzie jachtu lub w portowej tawernie
- czas wolny
- nocleg w marinie w Mikołajkach
Dzień 3 (wtorek)
- śniadanie na pokładzie jachtu
- czas wolny na zwiedzanie okolicy
- wypłynięcie
- obiad w zatoczce „na dziko”
- popołudniowe kąpiele
- wypłynięcie
- cumowanie w miejscu docelowym w godzinach popołudniowo – wieczornych
- kolacja na pokładzie jachtu i nocleg (Jezioro Jagodne)
Dzień 4 (środa)
- śniadanie na pokładzie jachtu
- poranne kąpiele
- wypłynięcie
- obiad (w formie suchego prowiantu)
- popołudniowe kąpiele
- cumowanie w miejscu docelowym w godzinach popołudniowo – wieczornych
- kolacja i nocleg w porcie w Sztynorcie
Dzień 5 (czwartek)
- śniadanie na pokładzie jachtu
- wypłynięcie
- obiad na kotwicy
- popołudniowe kąpiele
- cumowanie w miejscu docelowym w godzinach popołudniowo – wieczornych
- kolacja i nocleg w Giżycku
- czas na zwiedzanie miasta i Twierdzy Boyen
Dzień 6 (piątek)
- śniadanie na pokładzie jachtu
- wypłynięcie
- obiad na kotwicy
- popołudniowe kąpiele
- cumowanie w miejscu docelowym w godzinach wieczornych
- kolacja na pokładzie jachtu, podsumowanie rejsu i nocleg w Sun Port
Dzień 7 (sobota)
- śniadanie na pokładzie jachtu
- porejsowe sprzątanie jachtu
- wyokrętowanie do godziny 12.00
- pożegnalne zdjęcie
- miejsce w załodze dla maksymalnie 6 osób: od 5555 zł / załoga 6 osób
- kasa jachtowa (wyżywienie na jachcie i opłaty portowe): około 400 zł / osoba, załoga samodzielnie dokonuje zakupów i jest zobowiązana zapewnić wyżywienie dla sternika
- opieka sternika: w cenie
- paliwo 10 litrów do silnika: w cenie
- paliwo 5 litrów do ogrzewania: w cenie
- ubezpieczenie NNW członków załogi
- ubezpieczanie OC oraz Jacht Casco dla jachtu
Dodatkowe koszty, nie wliczone w cenę rejsu:
- sternik płynnie posługujący się językiem angielskim: + 1000 zł
- opłaty portowe
- rachunki w restauracjach
- sanitariaty
- paliwo, do rozliczenia po rejsie wg zużycia i warunków wiatrowych
- parking: 30 zł / doba /samochód
- sprzątanie końcowe 199 zł o ile będzie taka potrzeba
- osobiste wydatki załogi.
- mniejszy jacht (8 m) bez zamykanych kabin: - 2000 zł
- Klient wracający: - 5%
- zamówienie na dwa jachty i więcej: -5%